Ook de GGD schoolt zich in omgaan met pesten

Gisteren heb ik met veel plezier een workshop gegeven aan opvoedadviseurs van GGD Hollands Noorden. Hieronder een korte impressie èn twee tips. Ook de GGD krijgt veel vragen van scholen en ouders over pesten. Zij wilden graag weer up-to-date geschoold zijn op dit gebied om ouders nog beter te kunnen begeleiden en adviseren. Er komt immers steeds meer kennis over hoe pesten werkt en wat je beter wel en niet kunt doen.

Waardering was er voor de mix aan werkvormen: niet alleen een presentatie met sheets, maar ook filmpjes, een uitgespeeld voorbeeldgesprek met moeder en gepeste dochter en het bespreken van casussen.

Tijdens de presentatie opvoedadviseurs GGD

Tijdens de presentatie opvoedadviseurs GGD

Onderling overleg over de casus

Onderling overleg over de casus

Een van de meest opvallende dingen vond ik om te merken, dat je als ouder niet genoeg kunt stilstaan bij het gevoel van je kind. Dat je je kind echt beter helpt als je je impuls tot actie kunt onderdrukken en aandacht geeft aan zijn of haar gevoelens van verdriet en boosheid. Daarnaast is het wijs om, als het pesten al langer aan de gang is, te vragen: ‘maar waarom ben je dan niet eerder naar mij toegekomen?’ Heel begrijpelijk dat je dat als ouder wilt weten, maar op zo’n moment heeft een kind iets anders nodig. Het zal voelen als een verwijt, dus ‘weer iets dat het kind niet goed doet’. Dus: bijt op je tong en besluit om het daarover later maar eens te hebben.
By |24 september 2014|Nieuws, Workshops|