Hoe zou u reageren op buitensluiten?

Afgelopen zaterdag vierde Stichting Omgaan met Pesten haar 10-jarig jubileum. In mijn presentatie ben ik onder andere ingegaan op een geweldig onderzoek dat is gedaan naar de beleving van buitengesloten worden. Vooral het verhaal hoe onderzoeker Kipling Williams ertoe kwam dit te onderzoeken, vind ik mooi.

Hij lag namelijk een keer op een mooie dag op een handdoek op een grasveldje toen er een frisbee kwam aangerold. Hij pakte hem op en gooide hem naar twee jongens die er mee aan het gooien waren. De jongens gooiden ook weer terug naar Williams en ze speelden gedrieën. Op enig moment gooiden ze echter alleen nog maar naar elkaar. Williams werd niet meer in het spel betrokken. Williams was vooral verbaasd over zijn eigen gevoel. Het deed hem pijn om zo genegeerd te worden. Hij, een volwassen ‘gewone’ man, die op deze gebeurtenis zo reageerde. Hij besloot te onderzoeken hoe mensen zoal reageren op buitengesloten worden en deed dit op een bijzondere manier.

Hij ontwikkelde een computerspel, cyberball, waarin twee avatars met elkaar spelen en jij, als speler voor de computer, schuift aan. Het vervolg laat zich raden. Wat blijkt: iedere proefpersoon reageert met pijn op buitensgesloten worden, of je nu verlegen, stoer, sociaal vaardig of wat dan ook bent.
Volgende week nog iets meer hierover.

Spel om buitensluiten te ervaren

Cyberball

By |21 september 2014|Nieuws|