Helpt voorlezen tegen pesten?

De zomervakantie is voor mij, zoals voor velen, niet alleen een periode van ‘lekker met vakantie gaan’, maar ook van opruimen. Zo kwam ik bij het doorploegen van mijn stapel aan papieren ineens een vel tegen met informatie die ik blijkbaar graag wilde bewaren. En ik snap waarom.

Er staat: ‘experience-taking’: het spontaan overnemen van de gevoelens, gedachten, doelen, gedrag van een karakter in een verhaal helpt bij het verkrijgen van een gunstiger attitude ten opzichte van de groep van het karakter. (nog beter als niet al bij het begin van het verhaal meteen duidelijk is dat het gaat om een lid van een andere groep) Kaufman, Libby 2012.’

Bewaarde tekst

Bewaarde tekst

Blijkbaar ben ik dit tegengekomen in mijn zoektocht naar wetenschappelijke artikelen over pesten.
Als ik dit vertaal naar de strijd tegen pesten, dan is het dus belangrijk om verhalen voor te lezen waarin gevoelens, gedachten, doelen, gedrag van een slachtoffer van pesten wordt beschreven. En het liefst verhalen waarbij niet vanaf het begin duidelijk is dat het gaat om een pestslachtoffer. Natuurlijk is dit niet hét middel tegen pesten, maar misschien wel iets om niet te vergeten als we pesten proberen te voorkomen en op te lossen.
By |14 augustus 2014|Nieuws, Publicaties|