Aan de slag met pesten in de kerstvakantie

Diverse mails over hulp bij werkstukken bereiken mij regelmatig en ik probeer daar zoveel mogelijk op in te gaan. Het is immers mooi als jongeren dit thema als onderwerp kiezen. Zo werd ik nu gebeld door Daisy, die haar profielwerkstuk over pesten schrijft.

Ik merk dan weer hoe lastig sommige vragen te beantwoorden zijn. Zoals: wat moeten we doen tegen pesten? Tja, als er één eenduidig antwoord was, dan hadden we dat allang gevonden. Pesten is dus alleen te bestrijden door een veelheid aan acties. Preventief, door onder andere heldere schoolafspraken en afspraken per klas, en door een programma voor sociaal-emotionele ontwikkeling. Is dat voldoende? Nee, helaas niet. Ik spreek regelmatig pestslachtoffers die op een school zitten met een prima preventief programma. Soms is dus meer nodig: de juiste acties van de leerkracht/docent en de school, en een curatief programma.

Daisy heeft het allemaal aangehoord en goed doorgevraagd. Het was leuk om haar te spreken en met haar ‘off the record’ verder te praten. Ik ben benieuwd naar haar werkstuk.Daisy uit 6-VWO